pondělí 22. června 2015

Recenze: Stopařův průvodce po galaxii (audiokniha)

Název: Stopařův průvodce galaxií
Originální název: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Autor: Douglas Adams
Namluvil: Vojtěch Dyk
Stopáž: 6 hodin, 28 minut
                                    ********
Anotace: Komplikovaný a originální příběh začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný, ale sympatický pozemšťan jménem Arthur Dent, má to štěstí, že s pomocí svého přítele Forda Prefecta, údajně nezaměstnaného herce, z nehož se vyklube mimozemšťan, stopne kosmickou loď, a tak se mu podaří uniknout z místa katastrofy.

                                        *******



Pro moje historicky první setkání s audioknihou jsem si zvolila Stopařova průvodce galaxií - vzhledem k tomu, že kniha byla původně koncipována jako rozhlasová hra pro stanici BBC je to příhodná volba, myslím :) Navíc jsem si moc dobře nedokázala představit Trillian v mužském podání Vojtěcha Dyka... :D



,,Stopařův průvodce galaxií. Čtu: já. Dyk. Vojta Dyk."

Jak by se dal definovat vážně špatný den? Rozhodně ten, kdy vás při ranní kávě ruší při výhledu z okna ven velký žlutý buldozer, který má za úkol zničit váš dům kvůli silničnímu obchvatu. Aby toho nebylo málo, váš kamarád, který se jmenuje stejně jako auto, je mimochodem mimozemšťan. Jo a Země bude za pár minut zničena. Kvůli galaktickému obchvatu. Prostě klasické čtvrteční ráno.


,,Dneska je určitě čtvrtek," hroutil se Arthur nad svým pivem. ,,Já ty čtvrtky prostě nezvládám".


Arthur Dent, obyčejný chlap, není ničím zajímavý. Jediný důvod, proč přežil zničení země, je prostý - měl štěstí. Jeho kamarád Ford Prefect, který není nezaměstnaný herec, jak rád tvrdí, je mimozemšťan. Jen díky němu se teď Arthur ocitl v nekonečném vesmíru, který je teď jeho novým domovem. Není divu, že je Arthur zmatený a rozčarovaný. Nepomáhá ani knižní průvodce příjemného formátu s uklidňujícím nadpisem NEPROPADEJTE PANICE, který mu Ford laskavě poskytl. Může být situace ještě horší?! Ano, může, pokud se Arthur ocitá na lodi Vogonů, nejnepříjemnějších bytostí v celém vesmíru. A galaktické dobrodružství může začít. Nezapomeňte si vzít ručník a svého průvodce na cestu!




,,Jak jsme se sem dostali?" 

,,Chytili jsme stopa."
,,Cože?" vyjekl Arthur. ,, Chceš snad říct, že jsme prostě zamávali a nějaká vyvalená zelená příšera vykoukla a řekla: ,, Nazdar, kluci, tak si naskočte, můžu vás vzít až k Basingstokeskýmu objezdu?"
,,No," potvrdil Ford, ,,až na to, že místo palce jsme zamávali elektronickým sub-eta signálem a ten objezd je šest světelných let odsud u Barnardovy hvězdy, jsi to víceméně vystihl." 
,,A co ta příšera?"
 ,,Je skutečně zelená".


Stejnou měrou, jako je vesmír nekonečný, tak je nekonečná i fantazie autorova. Douglas Adams stvořil brilantní humorný příběh, se sympatickým hlavním hrdinou, jemuž ironie a sarkasmus není cizí. Statečně se pustil do neprobádaných vesmírných prostor, aby na 140 stránkách (a stopáži 6 hodin a 28 minut) odhalil odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec. Třicet šest let stará kniha si stále drží prvenství v kategorii Nejlepší scifi parodie, která byla kdy napsána.





Přiznávám, že ze začátku pro mě bylo těžké překousnout, že veškeré postavy jsou namluveny jedním člověkem. Avšak, s dobrým dabérem a příběhem se dá zvyknout a užívat si poslech. Rozdílné postavy se dají rozlišit intonací nebo přízvukem, což je důležité. 


Vojtěch Dyk je vynikajícím Arthurem Dentem, velmi vtipným hlasem pro Trillian, mírně opileckým přízvukem pro Forda Prefecta a parádně deprimovaným robotem Marvinem. Styl Dykova vyprávění naprosto sedí pro Stopařova průvodce.

Mírně flegmatický přednes se správným klesáním a zvýšením hlasu tam, kde je třeba. Nehrozí monotónnost, nebojte se tedy vyrazit se Stopařem na cestu autem - kniha vás do mikrospánku neukolébá :) Navíc na vás nikdo nebude divně koukat ve chvíli, kdy už to nevydržíte a vyprsknete smíchy při Dykově interpretaci písně o Staré janxkovce.

Stopařova průvodce galaxií v podání Vojty Dyka hodnotím rozhodně kladně a doporučuji všem - ostříleným audioknihařům i těm, co se knihám, které někdo přečte za vás - vám, vyhýbají.



Moje první zkušenost s audioknihou byla více než zdařilá a rozhodně si ráda poslechnu další. V merku mám Muž jménem Ove a Hvězdy nám nepřály. A co vy a audioknihy? Posloucháte?

Za poskytnutí knihy na poslech děkuji převelice audioteka.cz.  Knihu můžete koupit (a poslechnout si zdarma ukázkovou kapitolu) ZDE :)



3 komentáře:

  1. Já jsem ještě žádnou audioknihu neposlouchala, ale poslední dobou hodně váhám, jestli to tedy mám zkusit nebo radši ne :D
    Knihu znám, tak možná, jestli se odhodlám poslechnout nějakou audioknihu, tak to bude právě tato :) No uvidím, moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :)))
      Zkus poslechnout, třeba se bude líbit :)

      Vymazat
  2. Děkuju, snad se bude audiokniha líbit :)

    OdpovědětVymazat