čtvrtek 1. ledna 2015

RC review: Bohové Olympu - Proroctví

Název: Proroctví (Bohové Olympu #1)
Originální název: The Lost Hero
Autor: Rick Riordan
Rok vydání v ČR: 2012
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 512
Anotace: Vítejte zpátky v Táboře polokrevných! Volné pokračování napínavé dobrodružné série Percy Jackson právě začíná! Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu? Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám, a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl! A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně strašlivé věci..





Po úspěšné a oblíbené sérii o polobohu Percy Jacksonovi se Rick Riordan vrací zpět na scénu se svým novým počinem - volným pokračováním s názvem Bohové Olympu. Poměrně dost čtenářů bylo při setkání s Percym rozčarováno jeho věkem. Rick si tenhle poznatek vzal k srdci a v jeho nové sérii věková hranice začíná na patnácti letech. 

V prvním díle - Proroctví, se seznámíme s novými hrdiny a potkáme pár těch starých. Trojice polobohů - Piper, Leo a Jason se shodou náhod (nebo osudu?) setkávají v doslovné bouři nečekaných odhalení, překvapení a zmatku.

Jason se probouzí ve školním autobuse se špatným pocitem. Nevzpomíná si, kde je, kdo je a jak se zde ocitl. Dívka, která se k němu choulí a chlapec, který se na něj přátelsky zubí, jsou pro něj cizí lidé. Piper a Leo nedokáží pochopit, proč si z nich jejich kamarád dělá legraci. Jsou přeci spolužáci ze školy Wilderness, kteří společně jednou na školní výlet do Grand Canyonu. Nebo ne?


Příběh je psán z tří pohledů - tří hrdinů. Každá postava tak dostává dostatek prostoru a čtenář má možnost proniknout hlouběji do myšlenek a charakteru daného jedince. Postavy jsou reálně vykreslené a snadno uvěřitelné. Hlavní dějová linie se rozděluje na tři menší - ke každému hrdinovi patří jedna. Často v jednotlivých kapitolách nechybí flashbacky - návraty do minulosti -, které pomáhají ucelit příběh. 

Kniha má ten správný spád - neustále se něco děje, postavy jsou v jednom kole /což u Riordanových knih znamená v nebezpečí/, jako vždy se čtenář dočká nečekaných zvratů a odhalení. Vyvážená kombinace dobrodružství, romantiky, akce = to je nová kniha Ricka Riordana. Nenechte se zmást počtem stran - kniha uteče rychleji než voda - pro nedočkavé je naštěstí již vydán druhý díl, který nese název Bohové Olympu - Neptunův Syn. 



Rick Riordan ve svých dílech 
geniálně skloubil zábavu s poučením. Bravurně spojil řeckou a římskou mytologii s dobrodružným příběhem, kde se to jen sympaťáky hemží. Je dost pravděpodobné, že spoustu dětí zná minimálně základy mytologie díky Riordanovým knihám. (Učitel angličtiny a historie se holt nezapře).

Ačkoliv jsou díla Ricka určena především mladším čtenářům (díky již zmíněné věkové hranici), já si četbu užila. Pro milovníky řecké (či římské) mytologie je to úžasná oddychovka a zároveň možnost dozvědět se o vrtkavých bozích (nejen) Olympu něco navíc. 



Na závěr přikládám jedno doporučení/varování:
Pokud jste dočetli sérii o Percym a chystáte se rozečíst Bohy Olympu - neočekávejte návrat ke starým hrdinům. Mnoho čtenářů bylo zklamáno, že se nejedná o pokračování všemi milovaného Percyho. Dejte prostor novým hrdinům :)


Tímto moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí knihy na recenzi! :)

6 komentářů:

  1. Byla jsem zklamaná i trochu já, i když jsem si sérii později zamilovala. Ale Percy bude zkrátka srdcovka napořád:) Já jsem díky Rickovi jednou zazářila při češtině, protože všichni (skoro) znají řeckou mytologii, ale o tu římskou se už tak nezajímají, že? No... A Maruška četla a šplhla si. ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, a to je přesně ono :D
      Člověk z toho pak má takový hřejivý pocit :D

      Vymazat
  2. Ale pšt, Percy tam stále je :) A miluju tuhle sérii.

    OdpovědětVymazat
  3. ale Percyho tam zrovna nejak malo neni :-) pockej na dalsi dily :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já beru ten první díl, tam si moc ,,nezahrál" :D

      Vymazat