středa 3. září 2014

Recenze: Delirium

Název: Delirium
Originální název: Delirium
Autor: Lauren Oliver
Rok vydání v ČR: 2012
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Dříve si lidé mysleli, že je láska dobrá věc. To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. Lidé nechápali, že když vám jednou láska oblaží mysl a rozproudí krev, není úniku. Teď je všechno jinak, vědci ji dovedou vymýtit a vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili speciálnímu lékařskému zákroku, díky němuž by měli být vůči lásce imunní. Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. A šťastný. Schází devadesát pět dní, jenže Leně se stane něco nemyslitelného: Zamiluje se.






Když si vyhledáte citáty o lásce, automaticky Vám prohlížeč jako související nabídne citáty o smutku a o bolesti.

Láska. Magické slovo, které mění život. Za lásku lidé bojují, čerpají z ní sílu, naplňuje je, dává jejich životu smysl. Láska lidi ničí, sráží člověka až na nejhlubší dno jeho nitra. Láska člověka mění. Z lásky člověk zešílí. Láska je...špatná. Láska je nemoc, která musí být vyléčena.

Člověk se již nemusí obávat ze zlomeného srdce. Nezamiluje se do špatné osoby, nezlomí ho nešťastná láska. Po léčbě se nezamiluje nikdy. Lék na nejzákeřnější nemoc byl konečně nalezen. Každý starší 18let se musí podrobit léčbě, která zajistí, že se nikdy nenakazí amor deliria nervosa - láskou. Lena za devadesát pět dní podstoupí operaci, která z ní udělá Vyléčenou - bude imunní proti lásce. Už se nemůže dočkat. Život bez lásky je přeci správný. Ale je opravdu správný? Správný pro člověka, nebo pro systém, v kterém žije?

,,Neregulované lidské bytosti jsou kruté a nevypočitatelné, násilnické a sobecké, sklíčené a svárlivé. Pouze tehdy, jsou-li jejich instinkty a zakládní emoce pod kontrolou, mohou být šťastné, velkorysé a dobré" - Kniha života

Leně a všem ostatním je už odmalička vštěpováno, že láska alias amor deliria nervosa je nemoc, která musí být vymýcena. Každý je připravován na svou evaluaci, která na základě kompability přidělí člověku partnera, s kterým po Léčbě bude žít, určí, kolik děti bude mít - nalinkuje mu celý život dopředu.
Lena se těší, až bude vyléčená. Odpočítává dny do operace, která zajistí, že Lena nebude jako její matka. Matka, která se nikdy z lásky nevyléčila, matka, která raději spáchala sebevraždu, než aby žila bez Lenina otce, který zemřel na rakovinu. Protože to je láska - nepromyšlená, šílená rozhodnutí nemocného člověka.

Při Lenině evaluaci se však stane něco nečekaného - do místnosti vtrhne stádo bučících, mačkajících se krav, které do budovy vypustili Nežádoucí se sympatizanty. Lidé, kteří raději utekli, než aby se podrobili operaci a lidi, kteří s Nežádoucími  sympatizují. Stále se najdou tací, kteří nevidí zlo v lásce, ale v jejím odstranění. A pak se to stane - Lena zahlédne Jeho.
Zamiluje se. Nejprve se tomu pocitu ze všech sil brání, ale nedokáže si pomoci - ten pocit, cit, je tak silný, že mu propadne. 





,,Láska. Jedno jediné slovo, lehounké jako chmýří, ani delší, ani silnější než ostří. A to je přesně to. Láska je ostří břitvy, jež Vám projede životem a rozdělí ho na dvě části. Před a po. A všechno na světě zůstane buď na jedné, nebo na druhé straně. Před a po - a mezitím okamžik tenký a nepatrný jako to ostří".





I přesto, že se říká, že člověk pro lásku nevidí, Leně se naopak oči otevírají. Vidí věci jinak - tak, jak jsou doopravdy. Každým dnem je blíže k léčbě, která jí nenávratně sebere lásku k Alexovi, k nejlepší kamarádce, zbaví jí skoro veškerých emocí. Seberou jí její život. Musí bojovat za to, co ji drží při životě - za lásku, která je v této době nebezpečný zločin.

Delirium je parádní dystopická romanťárna. Musím říct, že tahle kniha se mi od Lauren Oliver líbila nejvíc. Má originální myšlenku, která rozhodně zaujme. 
Kniha mi obsahem připomínala dvě knihy - Oškliví a Dokonalý pár.  Jako by autorka spojila tyhle dvě knihy, do pointy dala lásku a tradá - máme tu Delirium :)

Postavy v knize jsou sympatické. Co na postavě Leniny lásky, Alexe, oceňuji, je to, že ho autorka nevylíčila jako superúžasnéhosexybožíhonedosažitelného cukrouše, který svým, lidská srdce rozpouštějícím pohledem, Lenu uhrane. Ne, Alex je prostě normální kluk. Kluk, do kterého se může zamilovat každá. 
Konečně jsem v knize nemusela číst, jak je ten ,,boy" úžasný, jak hrdinka nemůže pochopit, že se zamiloval do takové obyčejné holky, jako je ona. Žádná knižní lovestory, jakou známe. Ne, prostě je to... láska. Čistá, bláznivá láska, která srdce laská a svírá. 
Knize dávám pět hvězdiček. Jelikož končí šíleně otevřeně, musím se ihned dostat k druhému dílu, Pandemonium. Jsem ráda, že jsem se konečně k Deliriu dostala. Chtěla jsem číst o lásce a tahle kniha mi ji naservírovala v té nejčistší a nevinné podobě. 

Knihu jedině doporučuji :)


8 komentářů:

  1. Já knihu četla už před dlouhou dobou, ale i dodnes je jednou z mých nejoblíbenějších knih a rozhodně nejoblíbenější dystopie. Pandemonium se možná bude ze začátku zdát komplikovaný, a nebude to jako Delirum, bude to krutější a taktéž i Rekviem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám Pandemonium vedle sebe a skoro se tu knihu bojím otevřít :)
      Delirium skončilo tak šíleně napínavě, že mi ale nic jiného nezbyde :)

      Vymazat
  2. Četla jsem všechny díly a jsou dokonalé. Originální myšlenka, čtivost a zajímavý spád. A to počkej na druhý díl, ten tě dostane :D Taková rychlé změny se jen tak nevidí, ale je to fakt super. :) Krásně napsaná recenze, souhlasím s tebou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Mm, tak to se na druhý díl těším ještě víc :) Dočtu Střípky duší, co jsem začala číst dnes a asi se hned na něj vhrnu..

      Vymazat
  3. Anotace na mě působí trochu zvláštně, nicméně tuto knihu hodně lidí vychvaluje a já doufám, že se mi brzy dostane do rukou :) Dobrá recenze!.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Narážím spíše na kladné recenze na tuto knihu, to je pravda :)
      I když pár hodně negativních se i najde.
      Snad se bude kniha líbit, až se k ní dostaneš :)

      Vymazat
  4. Díky moc za recenzi, knihu mám doma, tak se do ní brzo pustím!

    OdpovědětVymazat