úterý 30. září 2014

RC review: Serafína - Příběh draků




Název: Serafína - Příběh draků
Originální název: Seraphina
Autor: Rachel Hartman

Rok vydání v ČR: 2013
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 352
Anotace: 
V zemi zvané Gored žijí již po čtyři desetiletí lidé a draci v míru. Po tajemné smrti lidského prince je však příměří ohroženo. Podaří se Serafíně, která před světem skrývá své životní tajemství, odhalit skutečného vraha?






První, co mě hned upoutalo, je krásná obálka. Opravdu povedená! Co se týče anotace, dává svou strohostí dost prostoru pro fantazii. Kniha se pyšní citací Christophera Paoliniho, samozvaného ,,Dračího mistra" a to: ,, Jedna z nejlepších fantasy o dracích, jakou jsem četl".
Příznivcům Eragona hned na úvod můžu říct, že Serafína se od něj diametrálně liší. 

                                                                            Knižní trailer: 




Mezi lidmi a draky vládne mír. Minimálně mírový kompromis, stvrzený Smlouvou, uzavřenou před více než čtyřiceti lety. Dříve mezi sebou lidé s draky válčili - nekonečné kruté boje, plné ztrát na obou stranách. Královna Lavonda a dračí generál, ardmagar Comonot jménem svých národů dohodli mírovou Smlouvu, která ukončila  krveprolití. Draci se naučili na sebe brát sárántras - lidskou podobu, a běžně chodí mezi lidmi, označeni rolničkou na krku - proměnit se ve svou pravou podobu na veřejném prostranství je Smlouvou zakázáno.
Někdo však brutálně zavraždí lidského prince Rufuse z Goredu a první podezření padá na draky. Ačkoliv mír trvá již desítky let, lidé se nedokáží zbavit svého strachu a hrozí, že chatrné příměří bude zlomeno a nastane válka.

Serafína, hlavní hrdinka příběhu, se chtě nechtě přimotá do začátků něčeho, co může vyústit ve válku, ačkoliv by nejraději zůstala v anonymitě a ústraní. Proč? Serafínin otec je člověk a její zesnulá matka drak. Ačkoliv se to zdá nemyslitelné, draci v lidské podobě mohou podlehnout emocím a zamilovat se do člověka. Serafína je dítě zrozené z takto poskvrněného  svazku - je zakázáno mísit lidskou krev s dračí. Na památku matčina ,,úpadku" proti dračím zásadám má Serafína pruh šupin na ruce a kolem pasu. Pro Serafínu to znamená krom rozporuplných pocitů vůči matce, také skrývání, zahalování a nulová šance na to, že by ji nějaký muž mohl milovat takovou, jaká je..


Ačkoliv je kniha o dracích - drak na obálce, drak v názvu, drak sem, drak tam, nečekejte epickou dračí výpravu v eragonském stylu. Ano, draci v příběhu jsou, ale vzhledem k tomu, že se víceméně skoro pořád vyskytují v lidské podobě, není tu prostor pro obdiv velikosti, síly a vznešenosti těchto bájných tvorů. Seznamujeme se s jejich zvyky, které získali koexistencí s lidmi a politikou. 

Zajímavou postavou je samotná hrdinka, Serafína, často zvaná Fína. Fína je sympatická, získala si mě především tím, že se nelitovala a nedělala ze sebe chudinku kvůli svému osudu. Logicky uvažující, přemýšlivá a rozvážná hrdinka, konečně oddech od sebelítostivých, ufňukaných young adult hrdinek. Díky za ni!

Krátké shrnutí toho, co vlastně Příběh draků je:
Autorka vytvořila nový svět včetně jazyků, národů a historie. Příběh se odehrává ve středověku - o to zajímavější jsou různé dračí artefakty, které připomínají svou funkcí dnešní telefony. Příběh má v sobě kapku detektivky, romantiky, fantasy a můžu říct, že by asi byla potřeba nová škatulka, abych tuhle knížku mohla zařadit :)

Do knihy jsem se přes začátek musela trochu prokousat, ale musím říct, že se mi poté kniha líbila. Byla odlišná od knih v podobném kategorii. Konec jsem prožívala se zatajeným dechem a nemůžu se dočkat druhého dílu.



Knižní obálky k  Serafíně:

123941001954984115736998

16080895

Více o knize a její autorce na: http://www.serafina-fantasy.cz/

Moc děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku! :)


2 komentáře:

  1. Knihu mám doma a páčila sa mi, Serafina ako postava je skvelá. Páči sa mi, že je to úplne iné než Odkaz dračích jazdcov, je to originálny príbeh a hoci je spočiatku menej akčný, vôbec mi to neprekážalo :-)

    OdpovědětVymazat