středa 4. června 2014

Recenze: Zrozena o půlnoci

Dnešní recenze na knihu Zrozena o půlnoci, knihy hezky znělého názvu a příšerné obálky..(Já vím, zas ty obálky! Příště se pokusím je nezmínit, vážně).


Název: Zrozena o půlnoci
Originální název: Born At Midnight
Autor: C. C. Hunter
Rok vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 400
Anotace: 
Na Kylii se poslední dobou řítí jedna nepříjemnost za druhou: rodiče se rozvádějí, přítel se s ní rozešel a navíc jí pronásleduje podivný člověk a Kylie nemá tušení, co po ní chce. Zdá se, že je ale asi jediná, kdo ho vidí, takže si všichni okolo ní myslí, že je blázen. Když jí matka pošle na celé léto do tábora pro problémovou mládež, je Kylie přesvědčená, že už to pro ni nemůže být horší.
Bože, jak moc se ale mýlí!
Na táboře je Kylie obklopena samými upíry, vlkodlaky, vílami a čarodějnicemi. Má věřit ostatním, když jí tvrdí, že ona je jednou z nich? Nebo se ji jen snaží utvrdit v tom, že je opravdu blázen? Zatímco se Kylie snaží vyrovnat se skutečností, že tyto bytosti doopravdy existují a že ona sama nemusí být obyčejným člověkem, seznámí se se dvěma chlapci, kteří se vzájemně předstihují, kdo si získá její přízeň. Jenže jeden je vlkodlak a druhý elf. Než jim však Kylie otevře své srdce, musí odhalit pravdu. Co po ní chce ten duch, který ji pronásleduje? Komu může nebo nemůže věřit? Ze všeho nejdřív ale musí zjistit... kdo vlastně je ona sama!





Nakladatelství Baronet má na svém kontě dost šílených obálek. Pro představu:


Dočista mrtvíSmrtelná odplataHlad jako žádný jiný

Grafik, který tyto hrůzy splácal, by neměl dostat zaplaceno. Spíš by měl platit on tomu, kdo si obálku objednal. Dočista mrtvý jsou ukázkovým příkladem šílené splácanosti, tunou vrstev ve Photoshopu, špatným prolínáním obrázků a vůbec..co to je?!

8705784Zrozena o půlnoci s porovnáním obálek, které jsou výše, z toho ještě vychází celkem dobře. Ale žádná sláva tedy. A jak vypadá originální přebal?
Rozdíl, že?

Ale nebojte, Baronet se obálkou inspiroval a předělal ji na druhý díl. Jen vyměnili ženskou na obale. Jak originální.

Když konečně přeskočím úvodní část ,,obálky" a prokoušu se k příběhu samotnému, je to ,,decánko" lepší.




Kylie nemá zrovna dobré období. Rodiče se rozvádějí, její přítel se s ní rozešel, umřela jí babička. Do toho jí trápí děsivé sny, z kterých se s křikem probouzí, ale zároveň si je nepamatuje. A aby toho nebylo ještě málo, zjevuje se jí duch vojáka, který ji jen mlčky pozoruje a nahání Kylie hrůzu.

Bohužel se hrdinka ocitá na nesprávném místě v nesprávný čas (rozuměj párty, která se stala noční akcí protidrogové zásahovky) a matka Kylie s pomocí psychiatričky rozhodne, že by nebylo na škodu, kdyby jela na tábor. Ale není tábor jako tábor.. Kylie rozhodně nečeká tábor se sluníčkovými tématy typu koníčci, vesmír, tábor Harryho Pottera... Ne, Kylie čeká tábor pro mladistvé delikventy.

Už v autobuse směr tábor, který nese poetický název Údolí stínů, má dojem, že sem nepatří. Zároveň tu něco nehraje. Kylie tuší, že s ostatními dětmi není něco v pořádku. Její předtucha se naplní, když jí vedoucí tábora oznámí, že nadpřirozeno existuje a Kylie do toho světa patří. 
Což hlavní hrdinka odmítá přijmout. Plus spousta romantiky, vášně, nějaká ta akce, blablabla...

Hlavní hrdinka je sice hlavní hrdinka, ale chvílemi mi byla pekelně protivná. Musím uznat, že se nenachází v záviděníhodné situaci a to člověka řádně rozhodí. Ale Kylie je neuvěřitelně sebestředná holka, která neví co chce. Když nefňuká, že se její rodiče rozvádí, že neví kdo je, že neví, čím chce být, tak se vzteká...a nebo zas fňuká. Kniha se točí o tom, že Kylie (a vlastně všichni tajně i netajně kolem) se snaží zjistit, co je. Zda je člověk (v což doufá) a nebo jestli opravdu je nadpřirozená. U ostatních je to jednoduché - ten je upír, tamten vlkodlak..ale u Kylie to tak jednoduché určit není.
Navíc je hrdinka v pubertě, což knihou taky pořádně mává. Stačí, aby se mikrometr kůže ukazováčku kluka dotkl mikrometru kůže hřbetu ruky Kylie a hned tu běhá pověstné slastné mrazení u páteře a v břiše poletují okřídlení hmyzáci, alis motýlci.


Jaké jsou tedy hlavní body knihy? Ve zkratce:

,,Ach, jsem přece člověk!"
,,Ne, nemůžu být přece odlišná jako ostatní"
,,Derek mi připomíná mého bývalého"
,,Bývalý je tak sexy"
,,Derek je tak sexy"
,,Lucas je taky sexy"
,,Líbí se mi Derek, protože mi připomíná bývalého?"
,,Chci je líbat"
,,Nechci, aby mě líbali"
,,Rodiče na mě kašlou!"

A tak dále a dále. Kniha sama o sobě je čtivá a hrdinka má chvíle, kdy je docela v pohodě. Příběh je psaný v třetí osobě a u téhle knihy mi to celkem vadilo. Vzhledem k tomu, co vše se hrdince honí hlavou, ich forma by jí sedla lépe.

I přesto se ráda pustím do druhého dílu a možná, že si na Kylie zvyknu. Snad. :)





4 komentáře:

  1. Tie obálky sú dosť hrozné... a obdivujem ťa, že sa ideš pustiť do ďalšieho dielu. Ja som to proste po jednotke vzdala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D
      Snažím se každé protivné postavě dát aspoň jednu šanci :D

      Vymazat
  2. Ahoj, nominovala jsem tě do Blogger tagu, tak doufám, že se také zapojíš. :) http://kniznikralovstvi.blogspot.cz/2014/06/blogger-tag.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,

      jůů, moc děkuji za nominaci! Moc ráda se zapojím :3

      Vymazat