úterý 17. června 2014

Recenze: Na půl cesty do hrobu

Název: Na půl cesty do hrobu
Originální název: Halfway to the Grave
Autor: Jeaniene Frost
Rok vydání v ČR: 2012
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 272
Anotace: Poloviční upírka Catherine Crawfieldová loví upíry s jediným cílem – pomstít se. Doufá totiž, že jednou ze stvůr bez tlukoucího srdce, které nemilosrdně zabíjí, bude její otec. Muž, který zničil život milované matce.
Na jedné ze svých nočních „loveckých“ výprav však narazí na upíra, který ji hravě přemůže. Cat netuší, že se pokusila zabít Bonese, profesionálního lovce odměn. Ten jí místo smrti překvapivě nabídne pomoc při pátrání po otci. Má ale zásadní podmínku. Cat s ním musí trénovat a rozvíjet tak své mimořádné schopnosti polovičního upíra – genetický dar nenáviděného otce…
Ale dříve, než Cat dokáže naplno využít svých nově získaných schopností drsné lovkyně démonů, se jí i Bonesovi vydá ve stopách skupina zabijáků. Nyní si Cat musí zvolit, na jakou stranu se přidá. I když o její volbě není pochyb, protože Bones ji přitahuje více než jakýkoli jiný muž s bijícím srdcem…


Další z nekonečné série knih o upírech - nicméně nečekejte romaňtárnu ve stylu Twilight. 

Hlavní hrdinka knihy, Cat, je tak trochu jiná. Není totiž tak úplně člověk. V jejích žilách koluje upírská krev. Její matku znásilnil upír a po pěti měsících se jí narodila Catherine. Není proto divu, že její matka fanaticky nenávidí upíry. Cat nenávist převzala od ní a zavázala se, že zločin, který na její matce byl spáchán, bude odčiněn - smrtí upíra, jejího otce, který jej spáchal.

Pokud se mi kniha má líbit, je důležité, aby hlavní hrdinka/hrdina, mi byl víc než sympatický. A Cat jsem si zamilovala už od prvního okamžiku. Krom toho, že má super barvu vlasů, je vtipná, sexy a se zbraněmi mi to umí lépe než lektor výuky střelných zbraní. 

Denní rutina u Cat vypadá následovně - trochu té školy, navečer se namalovat, vzít si něco vyzývavého, schovat dřevěný kolík a jít lovit upíry, kteří po nocích vysedávají v lidských barech a vybírají si, kdo bude jejich večeře. Na to, že je Cat pouhých 22 let, je to docela slušný styl života. 

Jednou si však pro večerní zábavu vybere špatného upíra. Jmenuje se Bones a není to jen tak ledajaký upír. Na světě pobývá pěkných pár stovek let a je silnější, rychlejší a chytřejší než většina upírů, s kterými se Cat potkala. V boji Catherine přemůže a nabídne jí nečekanou dohodu - spojí své síly a budou vraždit upíry - společně. I přesto, že k vraždám upírů mají odlišné důvody, cíl je jednotný a Cat souhlasí.




.... chvilka napětí...

A menší spoileříček. Cat s Bonesem se do sebe zamilují. Klasika. 

Na půl cesty do hrobu se mi moc líbilo. Nutno podotknout, že kniha je šíleně akční - jak jsem říkala, žádná romaňtárna. Hektolitry krve, strategické plány a hromada sexu. Autorka se nijak nepokouší uhlazovat krvavé scény, ale naopak se v nich vyžívá. 

Ještě jednou musím vyzdvihnout hlavní hrdinku, která mi naprosto sedla. Naopak oproti tomu Bones mi přišel čím dál tím víc nevýraznější. Možná se ztratil v pozadí perfektní Catherine. (Ne, nebyl to dvojsmysl :D).

Věřím, že ne všem se kniha může líbit kvůli své akčnosti. Pro mě to však byla příjemná změna od romaňtáren.

Těším se, až se dostanu k druhému dílu, Jednou nohou v hrobě. (Názvy série mi celkově připomínají Pravou krev).





A co Vy? Četli jste Na půl cesty do hrobu? A jaký máte názor na silné a drsné knižní hrdinky?


Žádné komentáře:

Okomentovat